Szűrők

1. Fotokromatikus lencse

A fotokromatikus lencse, más néven fényre sötétedő lencse, a fényviszonyokhoz alkalmazkodva sötétedik be és ki. Alapszíne minimális, ezért mesterséges fényben is használható. Napfényben 70 – 90 % – ra sötétedik be, a sötétedés mértéke az alapanyagtól és a gyártótól függ. A besötétedett lencse UV – elnyelése fokozódik, tehát a fotokromatikus anyagok egyben UV – szűrőnek is tekinthetők. Az autó szélvédője mögött megtartja világos színét, nappali és éjszakai vezetésre is alkalmas (DIN EN ISO 14889 szerint)

Ma már nagyon sokféle kivitelben készül. Létezik üveg és műanyag alapanyagú, egyfókuszú, bifokális és multifokális felület kialakítású, normál és magas törésmutatójú (vékonyított) változat is.

Nagyon kényelmes megoldás, ha valakinek érzékeny a szeme és fokozottan óvni szeretné a napfénytől. Télen, a hóról visszatükröződő szórt fény ellen is kitűnő védelmet nyújt. Általában, ha valaki megszereti a fényre sötétedő lencsét, a következő szemüvegéhez is azt választja.fotokromatikus

2. Kontrasztfokozó szűrő

Kellemesen nyugtatják a szemet, csökkentik a szemkáprázást és javítják a kontrasztot, használatukkal kevésbé fárad el a szem. Ideális számítógép előtt és mesterséges fényben dolgozók számára.

Szemünk a környezetünkben lévő tárgyakat a kontraszthatás segítségével látja, azaz a fényvisszaverő képességük közötti különbséget érzékeli. Ha ez kicsi, akkor nehéz a tárgyakat egymástól megkülönböztetni. Attól függően, hogy a kontraszthatást a fény erősségének vagy színének változtatásával kívánjuk növelni, használunk fénykontraszt vagy színkontraszt javító szűrőket.

A fénykontrasztot javító szűrők feladata, hogy a Föld légkörében jelen lévő, erősen szóródó kék fény egy részét kiszűrjék, és ezáltal erősítsék a sötét és világos részletek közötti kontrasztot.

kontraszt

A színkontrasztot javító szűrők jelentősége, a monitoros munkahelyeken kiemelkedő. A számítógéppel dolgozók sokszor panaszkodnak szemfáradtságra, illetve huzamosabb munka után, a gyenge színkontrasztot is fárasztónak ítélik.

A színkontraszt fokozó szűrők, szelektíven szűrik a káprázás kialakulásáért leginkább felelős sárga fényt, ezáltal növekszik a vörös és kék szín közötti kontraszt. Előnye még az ilyen típusú szűrőknek, hogy mivel elnyelik a fény egy részét, csökken a kedvezőtlen, esetleg vibráló szobavilágítás miatt kialakuló fényjelenség zavaró hatása.

3.Az UV-szűrő

 Az UV sugárzás három tartományra osztható, UV-A (320 – 400 nm), UV-B (290 – 320 nm) és UV-C (290 nm alatt) részre. Az UV-C sugárzást szinte teljesen elnyeli a Föld ózonrétege, ezért az UV-sugárzás elnevezést a hétköznapi életben, az A és B tartományokra használjuk. Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért.

Természetes fény esetében a nagyvárosok levegőjében lévő szmog, valamelyest csökkenti az UV-sugárzást, de a hó és a nagyobb vízfelületek felerősítve verik vissza a sugarakat. Ezért fontos, hogy azok a szemüvegek, amelyeket erős napfényben is használunk, 100 százalékos szűrőhatással rendelkezzenek. A jó napvédő lencsék nem csak a sugárzástól védenek, hanem a szemet kellemetlenül kápráztató fénytől is, amely zavarja az éles látást és fejfájást is okozhat.

Azonban a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről. Az UV- szűrőt, színtelen, dioptriás szemüveglencsékre is lehet kérni.

crizal_uv