Milyen fénytörési hibára utal a panaszom

Milyen fénytörési hibára utal a panaszom?

█► Távoli rossz látás

Fontos különbséget tenni az állandó vagy időnként jelentkező távoli rossz látás között.Ha állandó a panasz, a távoli rossz látás leggyakrabban, a hibás távoli fénytörés (myopia) problémája.Időnként jelentkező panasz lehet akkor, ha hosszabb ideig tartó közeli munka után, távolra nézéskor pár pillanatig vagy percig, távolra homályosan lát valaki. Ilyenkor a fokozott alkalmazkodás okozza a távoli rossz látást, ez fontos információ az Önt vizsgáló orvosnak vagy optometristának! Egyéb, az egész szervezetet érintő betegségnek (magas vérnyomás, cukorbetegség) is lehet tünete a távoli rossz látás. Ilyenkor jellemzően, csak bizonytalan időközönként jelentkezik a panasz.

█► Gyakori szemfáradtság

Gyakori szemfáradtság szintén adódhat az alkalmazkodó képesség fokozott használatából. A számítógép előtt dolgozókra is sokszor jellemző, ahol a korrekció hiánya mellett, a szem kiszáradására is gondolhatunk. A monitor előtt ülve hajlamosak vagyunk jóval kevesebbet pislogni, mint más tevékenység közben, ezzel felszakad a máskor egyenletes könnyfilm, és kellemetlen érzést vált ki.Ha légkondicionált a helyiség, vagy nagyon száraz a levegő, fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

█► Gyakori fejfájás

A gyakori fejfájás hátterében a szemészeti problémák mellett, más, neurológiai vagy belgyógyászati kivizsgálást igénylő betegség is állhat. Megszokott tény azonban, hogy legtöbben a látásuk ellenőrzésével kezdik a probléma felgöngyölítését.

Néhány fénytörési hibánál (hypermetropia és astigmia) az éles látásra való törekvés következtében, az alkalmazkodó képesség fokozott igénybevételével javítható a látás minősége. De ez a szem fáradtságával és egyben idegrendszeri megterheléssel jár, amelynek fejfájás lehet a tünete.

█►Közeli rossz látás

A közeli rossz látás, az öregszeműség legjellemzőbb panasza. A kor előre haladtával, a szemlencse rugalmassága csökken, a közelpont (ahol még maximális alkalmazkodás mellett jól látunk), közeledik a távolpont felé (ameddig alkalmazkodás nélkül ellátunk), míg végül eléri azt.

A presbyopiás ember ezt a folyamatot úgy éli meg, hogy az olvasnivalót egyre messzebb kell tartania, és munkáját nem a megszokott távolságból tudja elvégezni.

Bizonyos fénytörési hibákra (hypermetropia) is jellemző a közeli rossz látás.

█►Gyakran könnyezik a szeme

A szem gyakori könnyezése többféle okra vezethető vissza. Egyrészt a világos szeműek fokozottan érzékenyek a fényre, az ő problémájukat, ha fénytörési oka nincs a könnyezésnek, szűrőkkel ellátott lencsékkel lehet orvosolni.

A rosszul elhelyezett, vagy zavaró fényű mesterséges fényforrások is okozhatnak ilyen panaszt, ilyenkor szintén a színszűrők jelenthetik a megoldást.

A könnyezés oka lehet a kötőhártya vagy a szaruhártya gyulladása is, illetve idegentest a szemben, ezeknek az ellátása orvosi feladat.

Időskorban, a könny összetételének megváltozása is okozhatja. A könnyfilm nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, és fokozott könnytermelésre sarkallja a szervezetet. Műkönny használata indokolt lehet.

█►Zavarja az erős fény

Ez a panasz is visszavezethető fénytörési hibából adódó, (az alkalmazkodó képesség túlzott igénybevételéből származó) idegrendszeri fáradtságra. Ezzel párhuzamosan a pupilla, fényhez való alkalmazkodása is lassulhat, és a nem kielégítő működés következtében, zavaró lehet a túl sok fény. A világos szeműek kevésbé védettek a szembe jutó fény mennyisége ellen, és ebből kifolyólag érzékenyebbek az erős fényre.

█► Számítógép előtt hamar elfárad, kivörösödik a szem

Számítógép előtt hamarabb elfárad az, akinek már csökkent az alkalmazkodó képessége és munkatávolságra korrekciót igényel. Fiatal korban fénytörési hibára utal.

Fontos a számítógépes munkahely megvilágítását úgy beállítani, hogy zavaró tükröződések ne fárasszák még jobban a szemet.

Számítógép előtt hajlamosak vagyunk mereven előre nézni, kevesebbet pislogni. Ezáltal a könnyfilm felszakad, nem nedvesíti be kellőképpen a szem felszínét, kivörösödik a szem.

Tartsunk időnként szünetet, tudatosan pislogjunk többet, és igyunk elég folyadékot. Használhatunk műkönnyet.

█► Gyakran kipirosodik a szem

Gyakran kipirosodik a szeme annak, akinek időszakosan kevés a könnye, vagy nem jó a könny stabilitása. Fokozottan előfordul száraz levegőjű irodában vagy légkondicionáló mellett.

Jele lehet a fokozott alkalmazkodásnak, amely fénytörési hibára utal.

Végül tünete lehet a magas vérnyomásnak és a cukorbetegségnek is, amely szakorvosi kivizsgálást igényel.