Tallián Optika logo fehér

Milyen szűrőket és rétegeket használhatunk a szemüvegeden?

Szemüveged készítésekor nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a Számodra legmegfelelőbb szűrőkkel és rétegekkel lássuk el szemüveged felületét, hiszen szemüveged több szempontnak is meg kell feleljen (pl. munka, monitorhasználat, autóvezetési szokások, sport stb.)
További cikkek innen:
Egy kis optika kategória

Milyen szűrőket és rétegeket használhatunk a szemüvegeden?

Szemüveged készítésekor nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a Számodra legmegfelelőbb szűrőkkel és rétegekkel lássuk el szemüveged felületét. Hiszen életmódodból adódóan több szempontnak is meg kell feleljen a szemüveged (munkavégzésed, monitorhasználatod, autóvezetési szokásaid, sportolásod stb.)

Ebben a cikkben részletesen leírjuk, hogy melyik réteget és szűrőt pontosan milyen célból lesz érdemes a szemüvegeden használnunk.

Az alap kombinált felületkezelés – HMC réteg

A HMC réteg tartalmaz egy keménylakk réteget és egy nyolc rétegből álló antireflex bevonatot, amely minimalizálja a lencse felületi tükröződését, így ezzel a réteggel 99,5%-os fényáteresztővé válik.

Miért használunk minden lencse felületén antireflex réteget?

A szemüveglencse felületeinek csillogása rendkívül zavaró módon hat mind a szemüveg viselőjére, mind beszélgető partnerére. 

Fontos megemlíteni, hogy a vastagabb szemüveglencse a többszörös visszaverődés miatt erősebbnek tűnhet, mint amilyen a valóságban. 

Bifokális lencsék esetén a választóvonal tükörként viselkedik, és a fényforrások ráeső fényét visszaveri. 

Sötétedés után, amikor a látás feltételei egyébként is rosszabbak, mint nappal, a szemüveglencse csillogása olyan mértékű kontrasztcsökkenést okozhat, hogy azokat a tárgyakat, melyeket a lencse csillogása nélkül még észlelnénk, nem vesszük észre. Ez különösen éjszakai autóvezetés esetén okoz gondot.

A fentiekben felsorolt hátrányok a reflexiócsökkentő réteg alkalmazásával jelentősen csökkenthetők vagy kiküszöbölhetők. Használata ajánlott mesterséges megvilágításban, számítógép használata közben és éjszakai vezetésnél.

Az UV-szűrő

Az UV sugárzás három tartományra osztható, UV-A (320 – 400 nm), UV-B (290 – 320 nm) és UV-C (290 nm alatt) részre. Az UV-C sugárzást szinte teljesen elnyeli a Föld ózonrétege, ezért az UV-sugárzás elnevezést a hétköznapi életben, az A és B tartományokra használjuk. Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért.

Természetes fény esetében a nagyvárosok levegőjében lévő szmog, valamelyest csökkenti az UV-sugárzást, de a hó és a nagyobb vízfelületek felerősítve verik vissza a sugarakat. Ezért fontos, hogy azok a szemüvegek, amelyeket erős napfényben is használunk, 100 százalékos szűrőhatással rendelkezzenek. A jó napvédő lencsék nem csak a sugárzástól védenek, hanem a szemet kellemetlenül kápráztató fénytől is, amely zavarja az éles látást és fejfájást is okozhat. 

Azonban a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről. Az UV- szűrőt, színtelen, dioptriás szemüveglencsékre is lehet kérni.

Super UV Block 

Ez a felületkezelés rendelkezik a HMC és UV szűrő réteg minden előnyével, és könnyebben tisztítható az antisztatikus, zsír- és portaszító tulajdonsága miatt. Alacsony elektrosztatikus töltésének köszönhetően, a szennyeződések és zsiradék-származékok nem tapadnak meg a felszínén. Alig vonzza a port, ezért kevésbé koszolódik és könnyű tisztítani.

Kékfény-szűrő (BlueBlock) réteg

Az elmúlt évek kutatásai arra mutattak rá, hogy a kék fény bizonyos tartományai hatással vannak az emberi szervezet működésére. Hatással van például az ébrenlét és az alvás szabályozására; a hormonműködésre; az anyagcserére, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Kék fényt tartalmaznak például a mesterséges fényforrások, és mivel igyekszünk minél több dolgot belesűríteni a napunkba, önkéntelenül is felborítjuk a szervezet normál önszabályozását. Digitális eszközeink is kibocsátják, így ez mindannyiunk problémája.

A kékfény szűrővel ellátott szemüveg, a nem kívánatos mennyiségű és frekvenciájú kék fény, szervezetre gyakorolt hatását iktatja ki, így visszanyerhetjük a szervezetünk normál önszabályozó képességét. Nyereségünk a nyugodtabb alvás, szemfáradtság nélküli munkavégzés, gyorsabb regeneráció, és az energikus munkavégzés.

A BlueBlock réteg rendelkezik a Super UV Block réteg minden előnyével, és kiszűri a digitális eszközök (LCD és LED Tv vagy monitor, táblagép, okostelefon) által kibocsátott kék fényt, ezáltal csökkenti a digitális eszközökből származó káros, magas energiájú kékfény-besugárzását a retinára. Ezzel a tulajdonságával komfortosabb látást biztosít és segít megelőzni (késleltetni) a szemfáradtság kialakulását. A lencsék különleges alapanyagának és a felületkezelés kombinációjának köszönhetően, biztonságosabb a szemüveg viselése még azoknak is, akik hosszú órákat töltenek a számítógép előtt, vagy a telefont használva.

Fotokromatikus lencse

A fotokromatikus lencse, más néven fényre sötétedő lencse, a fényviszonyokhoz alkalmazkodva sötétedik be és ki. Alapszíne minimális, ezért mesterséges fényben is használható. Napfényben 70 – 90 % – ra sötétedik be, a sötétedés mértéke az alapanyagtól és a gyártótól függ. A besötétedett lencse UV-elnyelése fokozódik, tehát a fotokromatikus anyagok egyben UV-szűrőnek is tekinthetők. Az autó szélvédője mögött megtartja világos színét, nappali és éjszakai vezetésre is alkalmas (DIN EN ISO 14889 szerint).

Ma már nagyon sokféle kivitelben készül. Létezik üveg és műanyag alapanyagú, egyfókuszú, bifokális és multifokális felület kialakítású, normál és magas törésmutatójú (vékonyított) változat is.

Nagyon kényelmes megoldás, ha valakinek érzékeny a szeme és fokozottan óvni szeretné a napfénytől. Télen, a hóról visszatükröződő szórt fény ellen is kitűnő védelmet nyújt. Általában, ha valaki megszereti a fényre sötétedő lencsét, a következő szemüvegéhez is azt választja.

A szélvédő mögött is sötétedő lencse: Transitions XTRactive. Határozottabb alapszínnel rendelkezik de az autó szélvédője mögött is besötétedik. Előnye még a hagyományos alapanyaggal szemben, hogy magas hőmérsékleten (+35 fok) is 80%-ra sötétedik.

Kontrasztfokozó szűrő

Kellemesen nyugtatja a szemet, csökkenti a szemkáprázást és javítja a kontrasztot, használatával kevésbé fárad el a szem. Ideális számítógép előtt és mesterséges fényben dolgozók számára.

Szemünk a környezetünkben lévő tárgyakat a kontraszthatás segítségével látja, azaz a fényvisszaverő képességük közötti különbséget érzékeli. Ha ez kicsi, akkor nehéz a tárgyakat egymástól megkülönböztetni. Attól függően, hogy a kontraszthatást a fény erősségének vagy színének változtatásával kívánjuk növelni, használunk fénykontraszt vagy színkontraszt javító szűrőket.

A fénykontrasztot javító szűrők feladata, hogy a Föld légkörében jelen lévő, erősen szóródó kék fény egy részét kiszűrjék, és ezáltal erősítsék a sötét és világos részletek közötti kontrasztot.

A színkontrasztot javító szűrők jelentősége a monitoros munkahelyeken kiemelkedő. A számítógéppel dolgozók sokszor panaszkodnak szemfáradtságra, illetve huzamosabb munka után, a gyenge színkontrasztot is fárasztónak ítélik.

A színkontraszt fokozó szűrők, szelektíven szűrik a káprázás kialakulásáért leginkább felelős sárga fényt, ezáltal növekszik a vörös és kék szín közötti kontraszt. Előnye még az ilyen típusú szűrőknek, hogy mivel elnyelik a fény egy részét, csökken a kedvezőtlen, esetleg vibráló szobavilágítás miatt kialakuló fényjelenség zavaró hatása.

Speciális szűrők, speciális tevékenységekre 
Éjszakai vezetés: Sunset réteg

Speciálisan az éjszakai vezetéshez kialakított réteg. Az UV420-as szűrővel ellátott SUNSET felületkezelés, a finom arany csillogásával nemcsak biztonságosabbá és kontrasztosabbá teszi az éjszakai vezetést (ezáltal az éjszakai vetetés pihentető látásélménnyé válik), de stílusos kiegészítője lehet viselőjének! 

Páramentesítő és vízlepergető réteg

A páramentesítő és vízlepergető réteggel ellátott felületek felszíne hidrofób, ezért a vízcseppek nem terülnek szét rajta, leperegnek, ezáltal tisztításuk is egyszerűbb.

Sport színezések

Különböző sport tevékenységekhez, az adott sport speciális körülményeire kifejlesztett színszűrőket tudunk alkalmazni. Létezik külön a golfozáshoz, teniszhez, síeléshez gyártott kontrasztfokozó színezés.

Mit mondanak rólunk azok, akik már többször is a Tallián Optikát választották?

Libor Mihály
Libor Mihály
@mihaly.libor.3
Tovább olvasom
Az én szemüvegeim is innen vannak,és remek ! Mindent kíválóan készítettek el,és ha véletlen gond van,szívesen segítenek is. Remek bolt,és kiszolgálás,kedvesek az eladók,és a Tulaj is! 🙂 Csak ajánlani tudom Mindenkinek,kinek szemüvegre van szüksége!! 🙂 Tiszteletem,s Üdvözletem! 🙂
László Zoltánné
László Zoltánné
@laszlo.gyongyi.56
Tovább olvasom
A kiszolgálás gyors, segítökész, és udvarias, kislányomnak vettük a szemüveget, nagyon megvagyunk elégedve, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Szabó Anna
Szabó Anna
Tovább olvasom
Figyelmes kiszolgálásban volt részem, az első olvasó szemüvegemet Náluk készíttettem. Bízom szakértelmükben, ismerőseimnek a Tallián Optikát szoktam ajánlani.
Marton András
Marton András
Tovább olvasom
Barátságos üzlet, minőségi termékek jó szakemberek ajánlásával. Mióta ide járok, látok.
Előző
Következő