Tallián Optika logo fehér

Milyen fénytörési hibára utal a panaszom?

Minden panaszra, tünetre jellemző, hogy több egészségügyi problémára is utalhat. Ezért fontos a részletes kikérdezés, kivizsgálás...
További cikkek innen:
Egy kis optika kategória

Milyen fénytörési hibára utal a panaszom?

Távoli rossz látás

A távoli rossz látás leggyakrabban, a hibás távoli fénytörés (myopia) problémája. De nem szabad megfeledkezni az accommodatív myopiásokról sem, akikre szintén jellemző a távoli rossz látás, ha előtte huzamos ideig végeztek közeli munkát. Ilyenkor, a fokozott alkalmazkodás miatt, pár pillanatig vagy percig, távolra homályosan látnak. 

Volt olyan egyetemista lány a pácienseink között, aki úgy érezte, távolra nézéskor vannak problémái, mert az előadóteremben nem látja a táblát, és biciklizéskor sem lát olyan messzire, mint régebben. A részletes kikérdezés után kiderült, hogy biciklizni pihenésképpen megy, vizsgaidőszakban, az áttanult nap után. Az előadó teremben pedig folyamatosan jegyzeteli a hallottakat, és csak néha kell a táblát vagy az írásvetítőt figyelnie. Arra is fény derült, hogy iskola szünetben nincsenek ilyen problémái. A vizsgálat után bebizonyosodott, hogy accommodatív myopiás.

Gyakori szemfáradtság
Milyen szemészeti problémára utal a panaszom - Tallián Optika, Szentes

Gyakori szemfáradtság szintén adódhat az alkalmazkodó képesség fokozott használatából. A számítógép előtt dolgozókra is sokszor jellemző, ahol a korrekció hiánya mellett, a szem kiszáradására is gondolhatunk. A monitor előtt ülve hajlamosak vagyunk jóval kevesebbet pislogni, mint más tevékenység közben, ezzel felszakad a máskor egyenletes könnyfilm, és kellemetlen érzést vált ki.Ha légkondicionált a helyiség, vagy nagyon száraz a levegő, fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

Gyakori fejfájás

A gyakori fejfájás hátterében a szemészeti problémák mellett, más, neurológiai vagy belgyógyászati kivizsgálást igénylő betegség is állhat. Megszokott tény azonban, hogy legtöbben a látásuk ellenőrzésével kezdik a probléma felgöngyölítését. 

Néhány fénytörési hibánál (hypermetropia és astigmia) az éles látásra való törekvés következtében, az alkalmazkodó képesség fokozott igénybevételével javítható a látás minősége. De ez a szem fáradtságával és egyben idegrendszeri megterheléssel jár, amelynek fejfájás lehet a tünete. 

Közeli rossz látás

A közeli rossz látás, az öregszeműség legjellemzőbb panasza. A kor előre haladtával, a szemlencse rugalmassága csökken, a közelpont (ahol még maximális alkalmazkodás mellett jól látunk), közeledik a távolpont felé (ameddig alkalmazkodás nélkül ellátunk), míg végül eléri azt.

Milyen szemészeti problémára utal a panaszom - Tallián Optika, Szentes

A presbyopiás ember ezt a folyamatot úgy éli meg, hogy az olvasnivalót egyre messzebb kell tartania, és munkáját nem a megszokott távolságból tudja elvégezni.

Bizonyos fénytörési hibákra (hypermetropia) is jellemző a közeli rossz látás.

Gyakran könnyezik a szem

A szem gyakori könnyezése többféle okra vezethető vissza. Egyrészt a világos szeműek fokozottan érzékenyek a fényre, az ő problémájukat, ha fénytörési oka nincs a könnyezésnek, szűrőkkel ellátott lencsékkel lehet orvosolni.

A rosszul elhelyezett, vagy zavaró fényű mesterséges fényforrások is okozhatnak ilyen panaszt, ilyenkor szintén a színszűrők jelenthetik a megoldást.

A könnyezés oka lehet a kötőhártya vagy a szaruhártya gyulladása is, illetve idegentest a szemben, ezeknek az ellátása orvosi feladat.

Időskorban, a könny összetételének megváltozása is okozhatja. A könnyfilm nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, és fokozott könnytermelésre sarkallja a szervezetet. Műkönny használata indokolt lehet.

Zavarja az erős fény

Ez a panasz is visszavezethető fénytörési hibából adódó, (az alkalmazkodó képesség túlzott igénybevételéből származó) idegrendszeri fáradtságra. Ezzel párhuzamosan a pupilla, fényhez való alkalmazkodása is lassulhat, és a nem kielégítő működés következtében, zavaró lehet a túl sok fény. A világos szeműek kevésbé védettek a szembe jutó fény mennyisége ellen, és ebből kifolyólag érzékenyebbek az erős fényre. 

Milyen szemészeti problémára utal a panaszom - Tallián Optika, Szentes
Számítógép előtt hamar elfárad, kivörösödik a szem

Számítógép előtt hamarabb elfárad az, akinek már csökkent az alkalmazkodó képessége és munkatávolságra korrekciót igényel. Fiatal korban fénytörési hibára utal.

Fontos a számítógépes munkahely megvilágítását úgy beállítani, hogy zavaró tükröződések ne fárasszák még jobban a szemet.

Számítógép előtt hajlamosak vagyunk mereven előre nézni, kevesebbet pislogni. Ezáltal a könnyfilm felszakad, nem nedvesíti be kellőképpen a szem felszínét, kivörösödik a szem.

Tartsunk időnként szünetet, tudatosan pislogjunk többet, és igyunk elég folyadékot. Használhatunk műkönnyet.

Gyakran kipirosodik a szem 

Gyakran kipirosodik a szeme annak, akinek időszakosan kevés a könnye, vagy nem jó a könny stabilitása. Fokozottan előfordul száraz levegőjű irodában vagy légkondicionáló mellett.

Jele lehet a fokozott alkalmazkodásnak, amely fénytörési hibára utal.

Végül tünete lehet a magas vérnyomásnak és a cukorbetegségnek is, amely szakorvosi kivizsgálást igényel.

Mit mondanak rólunk azok, akik már többször is a Tallián Optikát választották?

Libor Mihály
Libor Mihály
@mihaly.libor.3
Tovább olvasom
Az én szemüvegeim is innen vannak,és remek ! Mindent kíválóan készítettek el,és ha véletlen gond van,szívesen segítenek is. Remek bolt,és kiszolgálás,kedvesek az eladók,és a Tulaj is! 🙂 Csak ajánlani tudom Mindenkinek,kinek szemüvegre van szüksége!! 🙂 Tiszteletem,s Üdvözletem! 🙂
László Zoltánné
László Zoltánné
@laszlo.gyongyi.56
Tovább olvasom
A kiszolgálás gyors, segítökész, és udvarias, kislányomnak vettük a szemüveget, nagyon megvagyunk elégedve, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Szabó Anna
Szabó Anna
Tovább olvasom
Figyelmes kiszolgálásban volt részem, az első olvasó szemüvegemet Náluk készíttettem. Bízom szakértelmükben, ismerőseimnek a Tallián Optikát szoktam ajánlani.
Marton András
Marton András
Tovább olvasom
Barátságos üzlet, minőségi termékek jó szakemberek ajánlásával. Mióta ide járok, látok.
Előző
Következő