Tallián Optika logo fehér

A szemüveglencsék fajtái

Szemüveged megrendelése előtt fontos tisztáznunk, hogy mi az, amit elvársz majd az új szemüvegedtől, hiszen ettől is függ majd, hogy milyen lencsét fogunk ajánlani...
További cikkek innen:
Egy kis optika kategória

A szemüveglencsék fajtái

Egyfókuszú lencse

Az egyfókuszú szemüveglencsék egy gyújtóponttal rendelkeznek

Ez a legkedveltebb lencsetípus. Amíg csak egy szemüvegre van szüksége valakinek, addig az egyfókuszú lencse tökéletes megoldás. Csak a használati távolságot kell jól megállapítani, és készülhet belőle állandó viseletű, munka vagy olvasó szemüveg is.

Bifokális szemüveg alapján is készülhet két, egyfókuszú szemüveg, egy távolra és egy közelre. Természetesen sokan tiltakoznak az ellen, hogy rögtön két szemüvegük legyen. Nem egyszer előfordul, hogy csak miután már az olvasó szemüveghez hozzászoktak, készíttetik el a távolit is. (Lesz egy „néző” és egy „látó” szemüvegük is, ahogy felénk mondják..)

Multifokális lencse

Ahogy a neve is utal rá, ez a típus több fókuszú. A lencse tetején tartalmaz egy széles távoli zónát, az alján pedig egy közeli munkavégzéshez használható részt. A kettő között, felülről lefelé folyamatosan erősödő dioptria-értékeket találunk, míg végül eléri az olvasó zóna erősségét. 

A multifokális szemüveget nem lehet megszokni - Tallián Optika, Szentes
Multifokális szemüveglencse

A távoli és közeli rész között elhelyezkedő csatorna használható a közbülső távolságokra. A csatorna szélessége gyártónként és típusonként különböző, de függ az addíció mértékétől is; minél nagyobb a távoli és közeli közötti különbség, annál szűkebb a csatorna szélessége. 

Ezért minél korábban találkozik valaki ezzel a felületkialakítással, annál könnyebben megszokja, hiszen fiatalabb korban kisebb az addíció mértéke, ezért szélesebb a csatorna, lágyabb a dioptria-átmenet. A progresszív felület megszokását befolyásolja a pontos feljelölés, és a keret beállítása. Fontos a szem és szemüveglencse megfelelő távolsága, és a keret dőlésszögének beállítása is. 

A fentiekből is látszik, hogy ennél a lencsénél kell a legtöbb szakmai szempontot figyelembe venni.  A megfelelő keret kiválasztásában örömmel segítünk Neked!

A multifokális lencse speciális este, a számítógépes munkaszemüveg 

Egész napos számítógép használatra, számítógépes munkaszemüveget ajánlunk. Az ilyen felület lágyabb átmenettel rendelkezik, így biztosított a gyors megszokás, és az éles látás az egész íróasztal területén és a számítógép képernyőjén is. A számítógépes munkahelyek száma rohamosan növekszik. Ezzel párhuzamosan, növekszik az igény, a munkatávolságban lévő monitorokhoz is jól használható szemüvegekre.

Számítógépes munkaszemüveg
Bifokális lencse

A bifokális lencse viselhetőség szempontjából tulajdonképpen két, közös keretbe foglalt egyfókuszú lencsének tekinthető. A lencse felső részét távolra nézéskor, az alsó részét közelre nézéskor használjuk. A közeli és távoli dioptria különbsége az addíció.

Bifokális szemüveglencse

Ma már vannak ennél sokkal modernebb megoldások arra az esetre, ha különböző távolságokra szeretnénk élesen látni (multifokális lencse).

Mostanában egyre ritkábban készítünk bifokális lencsével szemüveget. Az idősebb korosztály szereti még mindig, illetve hasznos lehet még akkor, ha a látótér megőrzése az elsődleges szempont. 

Meg kell említenünk azonban, hogy a bifokális lencsétől NEM várhatunk multifokális korrekciót – vagyis azt, hogy az olvasó és a távoli rész között is éles képet kapjunk- erre csak a multifokális szemüveg képes! 

Ezért fontos, még a megrendelés előtt tisztázni, hogy mi az, amit elvárunk majd az új szemüvegtől!!

Mit mondanak rólunk azok, akik már többször is a Tallián Optikát választották?

Libor Mihály
Libor Mihály
@mihaly.libor.3
Tovább olvasom
Az én szemüvegeim is innen vannak,és remek ! Mindent kíválóan készítettek el,és ha véletlen gond van,szívesen segítenek is. Remek bolt,és kiszolgálás,kedvesek az eladók,és a Tulaj is! 🙂 Csak ajánlani tudom Mindenkinek,kinek szemüvegre van szüksége!! 🙂 Tiszteletem,s Üdvözletem! 🙂
László Zoltánné
László Zoltánné
@laszlo.gyongyi.56
Tovább olvasom
A kiszolgálás gyors, segítökész, és udvarias, kislányomnak vettük a szemüveget, nagyon megvagyunk elégedve, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Szabó Anna
Szabó Anna
Tovább olvasom
Figyelmes kiszolgálásban volt részem, az első olvasó szemüvegemet Náluk készíttettem. Bízom szakértelmükben, ismerőseimnek a Tallián Optikát szoktam ajánlani.
Marton András
Marton András
Tovább olvasom
Barátságos üzlet, minőségi termékek jó szakemberek ajánlásával. Mióta ide járok, látok.
Előző
Következő